VVD steunt ambitie voor extra woningen in bouwprogramma 2021

geplaatst in: Nieuws | 0

Er gaat spoedig meer gebouwd worden in de gemeente. De wethouder heeft een nieuw woningbouwprogramma 2021 aangeboden aan de gemeenteraad. In de voorbereidende vergadering van maandag 8 maart waren de reacties alvast positief.  Men wil beginnen met de oude plek van tennisvereniging De Kaag in Wervershoof (30 woningen) en de Asonia-locatie in Andijk (81 woningen). Maar de raad werd door wethouder Andrea van Langen meteen voor de keus gesteld: het is ook mogelijk om méér te doen dan die twee, omdat we allemaal sneller willen met de woningbouw. Dus als aanvulling zouden we óók plan Wilgenrak in Sijbekarspel (11 huizen) kunnen toevoegen, plus De Tegel in Wervershoof. Bij die laatste zou het maar liefst gaan om 130 woningen! Wervershoof is ook het dorp in onze gemeente met de meeste woningnood, zo is gebleken.

Er zit wel een ‘maar’ aan. Om de plannen te kunnen doen moeten er tijdelijk mensen ingehuurd worden. De huidige personeelsbezetting op het gemeentehuis kan zóveel projecten tegelijk niet aan, omdat er ook veel ander werk ligt. De VVD kondigde bij monde van Jan de Vries alvast aan met het wijzigingsvoorstel te komen om Sijbekarspel en De Tegel dan maar meteen toe te voegen. Er moet nu gas gegeven worden vond hij. Overigens is de wethouder over de Tegel nog in gesprek met de provincie omdat deze locatie in het buitengebied ligt, waar de provincie in principe weinig toestaat. Maar er is goede hoop.

Er moet dan dus capaciteit ingehuurd worden bij de gemeente om alle procedures te voeren, maar dat geld verdient de gemeente weer terug uit de grondverkopen, legde de wethouder uit. Op al deze plaatsen is de gemeente namelijk zelf eigenaar van de bouwgrond.  Maar ook op grond die bij anderen in eigendom is, behoort woningbouw natuurlijk tot de mogelijkheden. Daar wil de raad ook graag aan meewerken. Diverse plekken werden als mogelijkheid genoemd, o.a. het vaker besproken plan De Commandeur bij Wognum (waar André Meester van de BAMM op wees) en Zwaagdijk-West (wat Siem Zeilemaker van PWF er graag nu al bij betrokken zag).

Het college komt overigens later dit jaar nog met een aanvulling voor enkele kleinere plannen, het genoemde Zwaagdijk-West en Hauwert. In alle kernen moet immers worden gebouwd, heeft de raad al uitgesproken. De twee insprekers over dit onderwerp, voorzitter Visser van de dorpsraad Wervershoof en dhr Kuip, een betrokken inwoner uit Sijbekarspel, zagen hun inspanning aan het eind van deze discussie beloond. Als de raad op 18 maart het plan goedkeurt, zal er het nodige gebouwd gaan worden. En uiteraard is dit programma 2021 niet het enige en gaat de wethouder de komende jaren verder met dit soort plannen in andere kernen. De VVD steunt de ambities van harte!