Meer woningbouw in onze regio met WoonDeal

geplaatst in: Nieuws | 0

De Westfriese gemeenten (namens Medemblik onze wethouder Andrea van Langen) hebben samen met de Noordkop, regio Alkmaar en de provincie een woondeal aangeboden over de bouw van forse aantallen woningen voor de komende jaren in de diverse gemeenten. Dat is nu ook aan de Tweede Kamer overhandigd. 

De gemeenten en de provincie willen inlopen op de grote achterstand in woningbouw in Noord-Holland Noord. Achterstand die het gevolg is van de economische crisis, onlangs het stikstofprobleem dat alles stillegde en nu de corona-pandemie. Ook de veel te lange procedures in Nederland zitten de bouw tegen. 

VVD-raadslid Jan de Vries: ‘Eindelijk gaat men nu voor groei en meer vraaggestuurd bouwen. Dat is precies de lijn waar de VVD Medemblik altijd op heeft ingezet. Voor Westfriesland zou dat 16.000 woningen erbij betekenen tot 2030. Ook wordt voorzien dat, behalve voor de eigen woningzoekenden, mensen van elders in de provincie hier komen wonen.’

Het verhaal dat altijd werd verteld over krimp voor onze regio is helemaal omgedraaid, wat wij al jaren voorspelden. We zijn hier dus erg blij mee!  Allereerst willen we natuurlijk bouwen voor onze eigen inwoners, veel mensen staan al veel te lang op de wachtlijst. 

VVD-wethouder Andrea van Langen gaat met haar Westfriese collega’s maar liefst 16.000 woningen binnen West-Friesland verdelen (dat is dus een uitwerking van dit algemene stuk). Dat komt binnenkort.

De VVD is voor een gevarieerd aanbod van woningen, dus ook betaalbare rijtjeswoningen en 2-onder-1-kapwoningen voor jonge gezinnen. Koop maar ook huur, want aan sociale huur is veel behoefte.  We willen de jongeren in onze regio en onze gemeente houden en dan moeten ze hier aan een woning kunnen komen. 

De gemeente heeft op voorstel van de wethouder al besloten om een verkenning naar nieuwe locaties te doen, want de grond die de gemeente op dit moment nog heeft voor woningbouw is niet genoeg.

In 2021 begint er woningbouw bij de Schepenwijk (Molenblik), 200 woningen waaronder ook huurhuizen en bij het Dek-terrein (80). En ook in andere kernen, zoals Abbekerk, Zwaagdijk en Wognum zijn plannen.  

Wethouders uit Noord-Holland Noord bieden de WoonDeal aan bij VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis.