VVD zegt nee tegen Ja-Ja-sticker

geplaatst in: Nieuws | 0
Bij de bespreking van een nieuw recycleplan (in de raadsvergadering van 8 juni) kwam D66 met het idee om, net als Amsterdam doet, een Ja-Ja-sticker in te voeren voor brievenbussen. De bezorgers mogen dan alleen folders en krantjes in een brievenbus deponeren waar Ja-Ja op staat. De meeste mensen zullen die sticker vermoedelijk niet opplakken, zodat de bezorgers al die ongestickerde brievenbussen dan moeten overslaan. En dat bespaart veel overbodig oud papier verwacht men. 
 
De VVD stemde hier tegen. Wij zien dit niet als een gemeentetaak maar als privezaak van elke inwoner. Nu kun je al een Nee-Nee-sticker plakken (helemaal geen drukwerk) of Nee-Ja (geen reclame, wel huis aan huis krantjes) die gratis bij het gemeentehuis af te halen is. Dat werkt redelijk en volgens ons is dat genoeg. We hoeven de zaak niet om te draaien. 
 
Opvallend makkelijk werd door sommige partijen gesproken over de bezorgers die dan veel minder nodig zullen zijn (“die moeten dan maar wat anders gaan doen”). En over het oud papier ophalen door de verenigingen, dat dan behoorlijk onder druk komt te staan, werd ook vergeten (“daar moeten we dan wat anders voor bedenken”). 
 
Een ander punt betreft volgens de VVD de huis-aan-huiskrantjes, het verspreiden daarvan mag je namelijk als overheid niet verbieden. En dat zou dan wel het geval zijn als je het systeem echt wilt laten werken. Bovendien zijn er vele mediabedrijven die ernstig de dupe zouden worden van een Ja-Ja-sticker. Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan.  
 
Gelukkig voelde de meerderheid van de gemeenteraad er op dit moment ook niet voor. De gemeente gaat bij het uitwerken van het recycleplan wel onderzoeken wat de diverse mogelijkheden zijn, zo beloofde wethouder Kuipers. En er loopt ook een landelijk onderzoek naar dit JaJa-systeem. We horen er later dus meer over. Wat de VVD betreft blijft het echter Nee tegen Ja-Ja. Maak het niet moeilijker dan het is! 

Jan de Vries, raadslid VVD