VVD, BAMM en CDA Medemblik doen oproep aan burgemeester over maximumeis 30 personen in horeca en instellingen

geplaatst in: Nieuws | 0

Laat de eis van maximaal 30 bezoekers voor restaurants, cafés en culturele instellingen varen en kies voor maatwerk. De fracties van VVD, BAMM en CDA in de gemeente Medemblik vragen burgemeester Streng om hiervoor te pleiten in de Veiligheidsregio en bij voorzitter Bruinooge. Als deze zaken per 1 juni weer open mogen geldt de regel van niet meer dan dertig gasten, ongeacht de grootte van een gebouw. ‘Die eis is niet uit te leggen. We zien met lede ogen aan dat ondernemers in een onmogelijk keurslijf zitten. Zorgen voor voldoende afstand zou genoeg moeten zijn.’ aldus fractievoorzitters Mark Raat (VVD), André Meester (BAMM) en Ed Meester (CDA).

De politiek van Medemblik krijgt diverse signalen van bezorgde horecaondernemers. Die stellen dat zij onder de nieuwe omstandigheden nog geen 20% van hun omzet kunnen halen. Dat is niet vol te houden en leidt onvermijdelijk tot ontslagen. De drie partijen stellen: ‘Vele zaken hebben meerdere ruimtes en zalen, soms zelfs met aparte ingangen. Maar de eis van dertig personen geldt voor het hele gebouw. Dat is gewoon niet eerlijk. Die ondernemers doen hun uiterste best om de boel weer op de rit te krijgen, ook qua hygiëne en veiligheid. Laat de Veiligheidsregio hier met gezond verstand mee omgaan en zich niet blindstaren op deze regel.’

De fracties vragen aan burgemeester Streng zich hard te maken voor versoepeling en maatwerk. ‘Wij hopen dat zoveel mogelijk andere gemeenten deze oproep ook gaan steunen. Hoe luider het klinkt, hoe beter. De campings hebben eerder aangetoond dat gezamenlijk optrekken kan leiden tot aanpassing.’ De ondernemers benadrukken dat zij, los van het maximum van dertig klanten, binnen de RIVM-richtlijnen (afstand houden en hygiëne) kunnen werken. ‘Faillissementen zijn onvermijdelijk als er niet spoedig wordt versoepeld: dat is eeuwig zonde. Wat er nu gebeurt is hartverscheurend. Wij vragen de andere partijen in de gemeenteraad onze oproep te steunen’ besluiten de fractievoorzitters van VVD, BAMM en CDA.