Column Mark Raat: bied ondernemers perspectief

geplaatst in: Nieuws | 0

Corona wordt wel eens een onzichtbare vijand genoemd, maar de schade die het virus aanricht zien we juist overal. Iedereen kent wel iemand die direct of indirect getroffen is door de ziekte, het zijn vaak schrijnende en aangrijpende verhalen. Corona is niet te onderschatten, zoveel is nu wel duidelijk.

De ‘intelligente lockdown’ die het kabinet medio maart afkondigde was effectief om de druk op de gezondheidszorg te verlichten. Nu we zeven weken verder zijn is het naar mijn mening ook tijd om verder te kijken, een versoepeling van de maatregelen. En nee, ik ben geen viroloog maar wel een bezorgde burger. Bezorgd over de economie en houdbaarheid van de huidige stilstand. Er moet wat gebeuren want deze situatie is onhoudbaar.

Ik spreek diverse ondernemers die zich grote zorgen maken over hun bedrijf, hun levenswerk. Gelukkig kunnen velen wel tegen een stootje en zijn er noodmaatregelen van het Rijk, maar die zijn enkel een doekje voor het bloeden. Vooral de uitzichtloosheid is zo lastig: wie zegt dat er na 20 mei wel meer mogelijk is?

Het kabinet zou meer perspectief moeten bieden. Alleen maar ‘houd vol’ roepen is onvoldoende. Sta open voor de creativiteit van bedrijven en brancheorganisaties. Zij hebben al plannen klaarliggen om het werk veilig te kunnen doen. Ik wil best aannemen dat het kabinet daar serieus naar kijkt, maar de ministers stralen dat onvoldoende uit. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Inmiddels worden mensen ongeduldig. Het wordt drukker op straat, zeker met mooi weer. Vooral de horeca ziet dit met lede ogen aan. Waarom geven we die ondernemers niet een kans om op een verantwoorde en veilige manier hun klanten te bedienen? Dan kunnen zij tenminste weer verder, voordat het echt te laat is. Juist in de zomer moeten zij plussen om de winter te overleven.

Restaurants, cafés en winkels zijn essentieel voor een levendige gemeente. Er is vast een manier te vinden om de economie weer op gang te krijgen mét oog voor de volksgezondheid. Ik roep het kabinet, dat deze crisis zo slagvaardig te lijf ging, op om juist nú leiderschap te tonen. Geef de economie meer aandacht, versoepel de maatregelen en sta open voor een discussie over de effectiviteit van de anderhalvemeterregel. 

Mark Raat, fractievoorzitter VVD Medemblik