Warme woorden bij afscheid wethouder Andrea van Langen

geplaatst in: Nieuws | 0

‘Het waren twee geweldige dagen.’ Met een knipoog naar de bekende tv-reclame vatte Andrea van Langen haar wethouderschap samen. Ruim vier jaar zwaaide zij de scepter op de afdeling ruimte in de gemeente Medemblik, maar helaas maakt de VVD geen deel uit van de nieuwe coalitie die na de recente verkiezingen is gevormd. Op dinsdag 12 juli namen inwoners, vrienden, collega’s en familie afscheid tijdens een receptie in Andijk. Fractievoorzitter Jack Stam: ‘Eigenlijk staan we hier een paar jaar te vroeg, maar helaas gaat dat soms zo in de politiek.’

Toch voerde in de zonnige achtertuin van café Sels niet teleurstelling maar trots de boventoon. Burgemeester Streng memoreerde Andrea’s tomeloze inzet en doorzettingsvermogen. In vier jaar tijd kwamen ruim 15 woningbouwprojecten van de grond, waarvan sommigen al afgerond zijn. In totaal zijn ruim 600 huizen gebouwd en staan er nog eens 200 in de steigers. ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ was Andrea’s missie. Het hadden er nog meer kunnen zijn, ware het niet dat de afdeling ruimte bij de gemeente al jaren onderbezet is en de financiële problemen (op vooral het sociaal domein) amper ruimte boden voor uitbreiding.

Naast gerealiseerde bouwprojecten kende Andrea’s wethouderschap wapenfeiten als het verruimen van bouwmogelijkheden en snoeien in regels. Zo is het voor inwoners makkelijker gemaakt om een huis te mogen opsplitsen of bijgebouwen om te vormen tot woning. De VVD hoopt dat de nieuwe coalitie deze koers voortzet. Andrea gaat nu verder als raadslid, een rol die ze al vervulde in de laatste jaren van de voormalige gemeente Andijk en tussen 2011 en 2018 in de fusiegemeente Medemblik.

‘Ik ben als raadslid begonnen in Andijk en ik vind het mooi mijn wethouderschap vanmiddag hier af te ronden in een café dat voor het dorp behouden is door de inzet van een groep ondernemers. Ondernemers zijn niet het probleem, ze zijn de oplossing. Zo geldt dat ook voor onze boeren. Samen kijken wat er wel kan, daar zal ik mij straks in de raad van Medemblik ook weer voor inzetten. Ik zet geen punt, ik zet een komma.’ aldus een vastberaden Andrea.

Lees hier de tekst van de afscheidsspeech van Andrea van Langen.


Andrea in café Sels met o.a. oud-VVD-collega Jan Ruiter uit Andijk.

Burgemeester Frank Streng biedt Andrea namens de gemeente een portret aan. De foto komt te hangen bij de andere oud-wethouders in de centrale hal van het gemeentehuis.


Jack Stam spreekt Andrea toe namens de VVD-fractie.


In de tuin van café Sels te Andijk blikte Andrea terug op haar wethouderschap.