De OZB-verhoging in 2022: zelfs de voorstanders schrikken ervan

geplaatst in: Nieuws | 0

Zet u alvast maar schrap voor het moment dat in februari de gemeentelijke belastingaanslag op de mat valt. Recent besloot een meerderheid van de gemeenteraad de OZB-opbrengst te verhogen met ruim 18,5%. Inmiddels is bekend wat de tarieven voor 2022 gaan worden. Omdat ook de woz-waarde van woningen gaat stijgen lopen de kosten flink op. Dat is even schrikken, met name voor de partijen die beweren op te komen voor mensen met een kleine beurs.

Een simpel rekenvoorbeeld

De VVD is tegen de OZB-stijging. In de commissievergadering van afgelopen donderdag confronteerde VVD-raadslid Mark Raat de voorstanders met een simpel rekenvoorbeeld. Stel u bent eigenaar en bewoner van een rijtjeswoning of appartement die dit jaar een woz-waarde van € 200.000 had. In 2021 betaalde u € 445 aan OZB. Als de woz stijgt met 10% is dat volgend jaar € 559. Oftewel met ruim 25% extra, € 114. Bij een vrijstaande woning met een waarde van € 300.000 is dat nu € 668 en straks € 838, dus € 170 erbij. Gemiddeld zal de OZB-aanslag met 20% tot 25% stijgen.

Krokodillentranen

Bij de begroting heeft de VVD voorgesteld louter te kiezen voor de gebruikelijke inflatie, en geen cent extra. Dit plan kreeg alleen steun van BAMM, CU en HVM. Een alternatief van GB om te kiezen voor 7% (de helft van wat burgemeester en wethouders wilden) haalde het nét niet: 13 voor, 14 tegen. Zeer bijzonder was het stemgedrag van GroenLinks, die hun handtekening onder de 7% had gezet maar bij het tellen van de stemmen ineens van mening was veranderd. Daardoor viel de meerderheid weg.

Een bittere pil

Mark Raat: ‘Ik ken bijvoorbeeld een alleenstaande moeder met een laag inkomen en koopwoning die ca. € 50 per week aan boodschappen kan uitgeven. Zij gaat ongeveer € 120 extra OZB betalen, een bittere pil. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.’ In de commissievergadering zei GroenLinks geschrokken te zijn van de tarieven. Volgens hen moeten we ‘meer rekening houden’ met mensen met een kleine beurs. Dit heeft de VVD enorm verbaasd. ‘Als ze zo begaan zijn met die doelgroep dan hadden ze gewoon woord moeten houden bij het stemmen. Dit zijn krokodillentranen.’

Niet ‘slechts een paar tientjes’

Vooral progressieve partijen onderschatten vaak het effect van belastingstijging. Een partij als Morgen! (fusie van PvdA, PWF en PW2010) stelde dat de OZB-stijging in de praktijk slechts om ‘een paar tientjes’ zou gaan. Ten eerste is dat feitelijk onjuist. Ten tweede is het stuitend dat juist mensen met een laag inkomen hierdoor extra hard getroffen worden. Nu ook de prijzen van energie, voedsel en brandstof stijgen is zo’n relativerende houding behoorlijk ver van de realiteit.