VVD voorkomt invoer overbodige regels

geplaatst in: Nieuws | 0

Donderdagavond 29 november 2019 sprak de gemeenteraad over de nieuwe lokale regels (de APV). De VVD-fractie wil voorkomen dat hier meer of overbodige regels in staan waar inwoners en ondernemers alleen maar last van hebben.  Dat valt erg mee. De APV is, ook door onze bemoeienis, de afgelopen jaren al flink uitgedund. Maar een meerderheid wil weleens anders beslissen.

Toch heeft de VVD drie dingen gevonden die echt overbodig en betuttelend zijn. Wij stelden voor het volgende te schrappen:

  • Nieuwe regels voor het plaatsen van reclames en andere opschriften. Dat is helemaal niet nodig, want reclamevergunningen worden door de gemeente op een heel andere manier behandeld. Dit is dus een voorbeeld van overbodige zaken. Een meerderheid van de raad was dat met ons eens. Ons voorstel, samen met BAMM gedaan, werd met kleine meerderheid van 14 zetels aangenomen en de regels gaan dus uit de APV. 
  • In het onderdeel over seksinrichtingen had de VVD twee dingen ontdekt die in deze tijd echt niet meer kunnen. Ten eerste een mogelijkheid voor de burgemeester om zones of dorpen in de gemeente aan te wijzen waar het verboden is om een winkel voor seksspullen te openen (voorzover die nog bestaan). Ten tweede een bevoegdheid voor de burgemeester om te verbieden dat op bepaalde plaatsen “erotische afbeeldingen of voorwerpen” zijn te zien. Denk aan etalages of reclameborden.  

VVD-raadslid Jan de Vries noemde dit voorbeelden van zedenmeesterij: niet meer van deze tijd. En wie bepaalt wat erotisch is? Gaat de burgemeester reclameplaten beoordelen op zedelijkheid? Vandaar het VVD-voorstel om deze zaken te schrappen. Ondanks een pleidooi van de burgemeester om dit toch maar te laten staan besloot de raad met 17 tegen 9 stemmen volgens het VVD-wijzigingsvoorstel (ook hier samen met de BAMM gedaan). 

Diverse raadsleden zullen rode oortjes hebben gekregen van deze discussie op de late avond. Maar alles verliep in een prima sfeer met de nodige humor over en weer, wat echter er niet aan afdeed dat wij een serieus punt wilden maken door overbodige en verouderde zaken te schrappen. Wat dus lukte! 

 
Reclameborden plaatsen in het buitengebied blijft gewoon mogelijk.