Voorstel VVD naar onderzoek funderingsproblematiek aangenomen

geplaatst in: Nieuws | 0

Medemblik is tot heden nog geen deelnemer van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Bodemdaling is echter een grote uitdaging voor de toekomst. De VVD wil inventariseren waar de pijnpunten zijn in onze gemeente. Ook willen wij laten uitzoeken of Medemblik kan aansluiten bij het fonds dat huiseigenaren helpt met het financieren van een betere fundering. 


VVD-raadslid Tjeu Berlijn diende donderdag 28 maart 2019 een motie in om het college op te roepen te onderzoeken of de gemeente kan aansluiten bij het fonds. De motie werd door diverse partijen mede-ondertekend en uiteindelijk met steun van de volledige gemeenteraad aangenomen. Berlijn: “Funderingsherstel is voor woningeigenaren zeer kostbaar. Als gemeente wil je helpen waar mogelijk.”


Afhankelijk van de ondergrond en het soort fundering onder iemands huis kunnen er verschillende problemen optreden. Huizen rond het IJsselmeer hebben meer kans op funderingsproblemen omdat zij vaak op klei- en veengrond zijn gebouwd. Dat zijn slappe bodems die langzaam inklinken en verzakken. Hierdoor ontstaan ‘traditionele’ funderingsproblemen: dit is een proces van alle tijden. Het begint met een scheur in een huis, dan worden het twee huizen, een straat, etc. Het breidt zich uit en voor men het weet is het probleem vrijwel onbeheersbaar.


Woningeigenaren hebben geen invloed op de waterstand, maar zijn wel zelf verantwoordelijk voor het herstel van de fundering. De kosten hiervoor kunnen wel oplopen tot 100.000 euro per woning. Voor woningeigenaren met onvoldoende financiële middelen is het Fonds voor Duurzaam Funderingsherstel belangrijk en noodzakelijk. Het college heeft nu van de gemeenteraad de opdracht gekregen om binnenkort te informeren of de gemeente kan aansluiten bij het fonds. Wij houden u op de hoogte.

Lees de motie hier: https://api1.ibabs.eu/publicdownload.aspx?site=medemblik&id=100057723